Трайното решение е не просто да приберем камионите, а общината

...
 Трайното решение е не просто да приберем камионите, а общината
Коментари Харесай

Пенчо Милков: До изграждането на буферен паркинг камионите да спират извън Русе

 Трайното решение е не просто да приберем камионите, а общината да печели от това

Проблемите с трафика на тирове на територията на Русе и рехабилитацията на ВиК мрежата бяха разисквани нощес на среща в зала „ Европа “ в Доходното здание. Събитието бе проведено от ръководителя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, като в него се включиха регионалният шеф Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков, заместниците му Димитър Недев и Магдалина Илиева, представители на териториалните структури на Министерство на вътрешните работи и Гранична полиция, общински съветници и жители, съобщи.

Кметът Пенчо Милков обясни в детайли какво е направено досега и какви са проблемите, с които се сблъскват институциите и общината. Той напомни, че от януари на камионите, чието време изтича и би трябвало да спрат за отмора, се дава позволение да не престават, само че защото „ Автомобилна администрация не работи през нощта и събота и неделя, тогава е най-тежката обстановка. Идеята за решение на казуса с буферен паркинг е на общината, откъдето има и непрекъсната офанзива към страната част от таксите на Дунав мост да остават в Русе.

„ Когато станах кмет, бе отворена поръчката за създаване на магистралата Русе-Велико Търново и това правеше безсмислено построяването на подобен буферен паркинг. Но стана ясно, че автомагистралата скоро няма да стане и започнахме процедурите за 160 дка парцел на бул. “България “ след отбивката за Николово. Държавата обезпечи 3 милиона лева, което е едвам 10 % от парите за година, които идват от таксите. И трайното решение е не просто да приберем камионите, а общината да печели от това. Изработен е към този момент обстоен организационен проект, като с тези 3 милиона лева ще създадем план, за който ще бъде пусната до дни публичната поръчка. За построяването ще се търсят вложители, които ще получат паркинга за 30 години, като градежът му би трябвало да завърши за 9 месеца. Той остава общински и ще носи доходи “, сподели Милков. Срокът за процедурите е до 8 септември, когато би трябвало да стане ясно кой и за какви пари ще построи паркинга.

Кметът още веднъж съобщи, че би трябвало да накараме страната да гледа задоволително съществено на Русе.

„ Искането ми е тировете да бъдат спирани извън Русе. Всеки месец сме желали едно и също от регионалните шефове и ОДМВР-Русе. На бул. “България “ сме определили три места, на които тировете могат да стопират, само че от Министерство на вътрешните работи обясниха, че това не може да стане с наличните запаси. Започнаха все пак да стопират камионите на входа от София, само че това търпя единствено два дни, защото стопират всички тирове, в това число и тези, които са за Русе, а освен за Дунав мост. И се оказа, че на процедура няма по какъв начин да се селектират. Затова мнението ми остава, че до построяването на буферния паркинг камионите би трябвало да се стопират извън Русе “, сподели още Пенчо Милков.

Срещата на процедура замести днешната изключителна сесия на Общинския съвет, която се привиква по самодейност на съветниците от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили и на която останалите политическите сили обявиха, че няма да участват.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР